elements1-3

Telefoon: +31 6 14 12 56 96

elements1-1

E-Mail: Info@seolo.nl

Alt-tekst SEO: wat is het belangrijkste om te weten?

Een alt-tekst of alternatieve tekst is een korte beschrijving van een afbeelding, video of plaatje.

Wat is een alt-tekst?

Een alt-tekst is een korte omschrijving van de inhoud van een afbeelding. Deze omschrijving is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, maar kan ook nuttig zijn voor mensen die de afbeelding niet goed kunnen zien. Alt-teksten zijn dus niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar kunnen ook helpen bij het verbeteren van de SEO van een website. Door deze tekst kan je ook bezoekers die je afbeeldingen blokkeren of niet kunnen zien uitleggen wat ze zouden zien op die plek op het scherm.

Functies van de alt-tekst

Wanneer je met de muis over een afbeelding op een website beweegt, verschijnt er een balkje met een tekstje. Dat is de alt-tekst. Het doel van de alt-tekst kun je als volgt samenvatten:

  • Voor websitebezoekers met een visuele beperking (de alt-tag kan dan voorgelezen worden)
  • Voor websitebezoekers waar de afbeelding niet wordt ingeladen
  • Voor zoekmachine indexering van afbeeldingen

Welke website richtlijnen zijn er voor het gebruik van een alt-text? Hoe ga je hier goed mee om?

Als je een website hebt, is het belangrijk om te weten hoe je de juiste alt-teksten moet gebruiken. Dit is niet alleen goed voor de SEO van je site, maar het zorgt ook voor een betere gebruikerservaring. In dit artikel leer je alles over het gebruik van alt-teksten en waarom ze zo belangrijk zijn.

Hoe een alt-tekst bijdraagt aan je SEO.

Een goede alt-tekst SEO is erg belangrijk voor je website. Dit komt omdat een zoekmachine de afbeeldingen op je website beoordeelt aan de hand van de alt-tekst. Als je alt-tekst dus goed is, zal dit positief uitpakken voor je SEO. Een slechte of ontbrekende alt-tekst kan ervoor zorgen dat je afbeeldingen minder goed scoren in een zoekmachine, wat uiteindelijk negatief kan uitpakken voor je SEO.

alt-tekst seo

Denk na over een korte beschrijving van de afbeeldingen naast de alt-tekst.

Wanneer je een afbeelding toevoegt aan je blog, denk na over een korte beschrijving van de afbeelding naast de alt-tekst. Dit kan de afbeeldingen op je blog beter laten scoren in zoekmachines. Er wordt namelijk ook op afbeeldingen gezocht in zoekmachines.

HTML code van de alt-text binnen afbeeldingen

Een van de dingen waar je op moet letten, is de alt-text van je afbeeldingen. Deze tekst wordt door zoekmachines gelezen en geeft aan wat er op de afbeelding staat. Binnen de HTML code voor een afbeelding kun je deze alt-tekst kwijt. De code ziet er zo uit:

<img src=”afbeelding.jpg” alt=”hier komt de beschrijving” width=”500″ height=”600″>

Zorg dat de alt-tekst representatief is voor de afbeelding.

De alt-tekst is een korte omschrijving van de afbeelding die op een pagina wordt getoond. Deze omschrijving is belangrijk voor twee redenen: SEO en toegankelijkheid.

Wat betreft SEO, zoekmachines kunnen de afbeeldingen op een pagina vaak niet goed beoordelen. Daarom gebruiken ze de alt om te bepalen wat de afbeelding voorstelt. Een goede alt-tekst bevat daarom relevante keywords die het onderwerp van de pagina en de afbeelding beschrijven. Dit helpt je pagina beter in de zoekresultaten te laten verschijnen.

Zie hier het voorbeeld waarin het woord SEO op de afbeelding wordt uitvergroot door een vergrootglas. De gekozen SEO alt-tekst is hier “SEO onder een vergrootglas”.

Wat betreft toegankelijkheid, sommige mensen hebben een visuele beperking en kunnen de afbeeldingen op een pagina niet zien. In dat geval lezen ze de alt-teksten om te begrijpen wat er op de afbeelding getoond wordt.

SEO onder een vergrootglas

Het gebruik van zoekwoorden in alt-tekst SEO.

De alt-tekst is een belangrijk onderdeel van SEO en het gebruik van de juiste zoekwoorden is cruciaal. Het plaatsen van de juiste zoekwoorden in de alt zorgt ervoor dat je website en je afbeeldingen beter gevonden wordt door zoekmachines. Daarnaast zorgt het ook voor een betere user experience omdat mensen weten wat ze kunnen verwachten als ze op een afbeelding klikken.

Alt-tekst of alt-tag?

Wat is het verschil tussen een alt-tekst en een alt-tag? In de wereld van SEO is dit een belangrijke vraag. Beide zijn namelijk bedoeld om dezelfde functionaliteit te vervullen, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen.

Een alt-tekst is de tekst die je opmaakt voor een afbeelding op je website of blog. Dit is bedoeld om mensen met een visuele beperking toe te laten tot de inhoud van je website. Een goede alt-tekst geeft daarnaast ook aan zoekmachines door wat er op de afbeelding staat. Op die manier kunnen ze je website beter indexeren en jouw content beter laten scoren in de zoekresultaten.

Een alt-tag is dan weer iets anders. Dit is een HTML-element dat aan een afbeelding wordt gehangen en meestal zit er een tekst in die je wilt vermelden. Die is dus niet voor de mensen met een beperking maar juist om bijvoorbeeld je Google-ranking te verbeteren. Zoekmachines zoals Google kunnen daar uit afleiden welke inhoud op de pagina staat, waardoor ze jouw website beter kunnen positioneren in de resultaten.

Tot slot:

Wil je meer weten over alt-tekst SEO? Bekijk het begrip in onze begrippenlijst.

Wil je meer weten over de HTML kant van de alt-tekst? Bekijk dan de pagina van W3schools.

Wil je jouw website een SEO boost geven?
Neem contact op!

Een eerste blik op jouw website kost je niets en levert je zeker een paar nieuwe inzichten op.

Share This