elements1-3

Telefoon: +31 6 14 12 56 96

elements1-1

E-Mail: Info@seolo.nl

Breadcrumbs instellen met Rank Math, zo doe je dat!

Dat breadcrumbs bijdragen aan jouw SEO en jouw website bezoekers helpen navigeren is een feit.

Maar hoe krijg je ze in jouw wordpress website?

1: Installeren van Rank Math en Breadcrumbs aanzetten

Wat is een breadcrumb?

Wat is een breadcrumb? Een breadcrumb is een korte tekstuele weergave van het pad naar de huidige pagina locatie binnen een website. Het geeft bezoekers snel en eenvoudig inzicht in waar ze zich bevinden binnen een website, en welke pagina’s er vanaf de homepage aan vooraf gaan die ze kunnen bezoeken. Breadcrumbs worden vaak weergegeven bovenaan of onderaan een webpagina, maar soms ook in de sidebar of de footer.

Wat is het voordeel van een breadcrumb op SEO gebied?

Een breadcrumb laat de zoekmachines en bezoekers weten waar ze zich bevinden op jouw website. Het is een bruikbaar navigatiehulpmiddel en het helpt je bovendien om beter te ranken in de zoekresultaten.

Nu we weten wat een breadcrumb is en waar ie voor dient gaan we over op de vraag: Hoe kun je breadcrumbs instellen in jouw WordPress website?

Er zijn verschillende manieren om een breadcrumb te installeren op jouw wordpress website. Je kunt hiervoor een plugin installeren zoals Breadcrumb NavXT of Breadcrumb.

In deze blog bespreken we hoe je dit doet met Rank Math. Rank Math is een all in one SEO plugin waar heel veel tools in ondergebracht zijn. Denk hierbij aan sitemaps, schema data, redirects, een 404 monitor en nog veel meer. Het voordeel van 1 plugin voor meerdere tools is dat dat een hoop plugins en geïnstalleerde code scheelt op het eind en daarmee de website een slok op een borrel sneller kan zijn.

Rankmath logo
installeer Rankmath in WordPress

Volg deze stappen als je Rank Math nog niet hebt geïnstalleerd.

 1. Klik op plugins in jouw wordpress admin
 2. Klik op nieuwe plugin
 3. Voer als zoekwoord “Rank Math” in
 4. Zoek Rank Math zoals op de afbeelding en klik installeren
 5. Activeer Rank Math en volg de stappen voor het inrichten van Rank Math

 

Als Rank Math is geïnstalleerd zoeken we de breadcrumbs op.

Rankmath general settings

In de Admin zit nu een Rank Math TAB.
Om deze uit te vouwen klik je op Rank Math.
Vervolgens klik je op General settings.

Rankmath breadcrumbs

Klik in het menu op Breadcrumbs

Enable breadcrumbs

Zet de breadcrumbs aan door de  “Enable breadcrumbs funtion” te activeren.

Sla de wijzigingen op met save changes. Nu is de functie actief.

2: De instellingen van Rank Math Breadcrumbs aanpassen

Het scheidingsteken

Met deze optie kun je een scheidingsteken instellen voor de breadcrumbs. Je kunt er een kiezen (uit de verschillende beschikbare tekens in de lijst), of je kunt jouw eigen scheidingsteken in het laatste veld ingeven.

Scheidingsteken

Link naar startpagina weergeven

U kunt deze optie inschakelen als u wilt dat uw startpagina wordt opgenomen in de broodkruimels. Wanneer u deze optie inschakelt, verschijnen er twee nieuwe opties, ‘Homepage Label’ en ‘Homepage Link’ op uw scherm.

Homepage link weergeven

Homepage Label

Je kunt deze optie gebruiken om een ​​label in te stellen voor de homepage van de website. De label standaard is Home, die standaard kan naar wens aangepast worden naar iets wat relevanter is voor jouw website.

Homepage label

Voor de huidige blog die je nu aan het lezen bent, is het startpaginalabel ingesteld op “Home”. Dus de breadcrumb verschijnt als:

Home » Breadcrumbs instellen met Rank Math, hoe doe je dat?

Homepage Link

Je kunt deze optie gebruiken om te verwijzen naar de link van de startpagina. Deze optie is handig als jouw website meerdere secties heeft, zoals blog, winkel, enz., en je de link kunt invoeren waar jij jouw bezoeker naartoe wilt sturen.

Homepage link

Prefix breadcrumb

U kunt een prefix aan jouw breadcrumb-pad toevoegen. Enkele populaire voorvoegsels:
“Je bent hier”, “Navigatie”, “Index”, enz

Prefix breadcrumb

Als we bijvoorbeeld het voorvoegsel “Je bent hier: ” toevoegen , dan zouden onze breadcrumbs verschijnen als:

Je bent hier: Home » Breadcrumbs instellen met Rank Math, hoe doe je dat?

Archive Format

Met deze optie kun je een breadcrumb-indeling instellen voor de archiefpagina’s. %s vertegenwoordigt de taxonomie en we raden aan deze niet te verwijderen.

Archive format

Zoekresultaat format

Met deze optie kun je een breadcrumb-indeling instellen voor pagina’s met zoekresultaten. %s vertegenwoordigt de zoekopdracht en we raden aan deze niet te verwijderen. Enkele van de populaire indelingen zijn: ‘Je hebt gezocht naar’, ‘Hier is wat ik heb gevonden’, enz.

Zoekresultaat format

404 Label

Met deze optie kun je een breadcrumb-label instellen voor je 404-pagina’s.

404 label

Post titel verbergen

Je kunt deze optie inschakelen als je niet wilt dat de titel van het huidige bericht in de broodkruimel wordt opgenomen. Meestal wordt de titel van de pagina als laatste element in de broodkruimel opgenomen. Als je deze optie inschakelt, bevat de breadcrumb de titel van het bericht niet.

Post titel verbergen

Wanneer de optie Verberg berichttitel is ingeschakeld, ziet onze broodkruimel eruit als:

Home

Als je de titel van het bericht in de broodkruimel wilt weergeven, maar de titel van het bericht is te lang, dan kun je in dat geval alleen ook het broodkruimellabel wijzigen zonder de titel van het bericht te wijzigen.

Zorg ervoor dat de optie Verberg post titel is uitgeschakeld om dit te doen. Open vervolgens de post met de langere titel en ga naar Rank Math Meta Box > Advanced Tab > Breadcrumb Title (1), en hier kun je een kortere titel voor je post geven die alleen op de breadcrumb (2) zou verschijnen.

Breadcrumb titel

Categorieën tonen

Categorie(ën) tonen toont de categorieën van je bericht in de breadcrumb. We raden aan dit uitgeschakeld te laten, zodat de breadcrumb compact blijft.

Show categories

Wanneer de optie categorie(en) weergeven is uitgeschakeld, verschijnen onze breadcrumb als:

Home » Website en Content » Breadcrumbs instellen met rank math, hoe doe je dat?

Categorie weergeven is ingeschakeld

Maar als uw categorieën belangrijke navigatie-elementen op jouw website zijn, heeft het inschakelen van deze optie de voorkeur.

Als de optie Categorie(ën) weergeven is ingeschakeld, wordt de categorie net voor de naam van het bericht weergegeven. Als jouw bericht meerdere categorieën bevat, wordt hier de primaire categorie gebruikt. Als je de primaire categorie voor uw bericht wilt wijzigen, vindt je hier een uitleg over het onderwerp.

Nu is de optie Categorie(ën) weergeven ingeschakeld en hebben we een categorie geselecteerd als de primaire categorie (“SEO”), maar het bevat een bovenliggende categorie (“Website en Content”). De breadcrumb word dan als volgt:

Home » SEO » Breadcrumbs instellen met rank math, hoe doe je dat?

Breadcrumb Categorie Aanpassing

De primaire taxonomie wijzigen: Als je de taxonomie die wordt gebruikt voor de broodkruimels wilt wijzigen, kun je de primaire taxonomie voor jouw berichttype instellen onder WordPress Dashboard > Rank Math > Titles & Meta > Berichten.

Het breadcrumb-label voor categorieën wijzigen: om het label van één van jouw categorieën die in breadcrumbs verschijnen te wijzigen, kun je de categoriepagina openen en in de metabox van Rank Math naar het tabblad Geavanceerd navigeren en het label in het veld Breadcrumb-titel invoeren. (Net als bij de post)

Taxonomie naam verbergen

Als je deze optie inschakelt, verwijdert Rank Math de taxonomienaam uit de breadcrumbs van archiefpagina‘s. De aanbevolen instelling is “Uit”.

Taxonimie naam verbergen

Als de optie Taxonomienaam verbergen bijvoorbeeld is uitgeschakeld, heeft de archiefpagina van een term (bijvoorbeeld ‘Schema-opmaak’) die is gekoppeld aan een aangepaste taxonomie (bijvoorbeeld ‘Aangepaste categorieën’) een breadcrumb als:
Home / Aangepaste categorieën / Schema-opmaak /

Wanneer u de optie Taxonomienaam verbergen inschakelt, zou de taxonomienaam nu verdwijnen en zou de archiefpagina van de term een breadcrumb hebben als:
Home / Schema-opmaak /

Blog naam tonen

Wanneer deze optie ingeschakeld is wordt naast de startpagina in de broodkruimel ook jouw blogpagina opgenomen.

Rank Math toont de blogpagina in de breadcrumbs alleen op uw berichten (posts) en niet op pagina’s of andere aangepaste berichttypen.

Blog naam tonen

De optie is alleen beschikbaar als de blog pagina gedefinieerd is in de instellingen van WordPress (WordPress dashboard > Instellingen > Lezen).

Als de optie Blogpagina weergeven bijvoorbeeld is ingeschakeld, ziet de breadcrumb voor deze blogpost eruit als:

Home » Blog » Breadcrumbs instellen met rank math, hoe doe je dat?

3: De Breadcrumbs installeren in WordPress

Breadcrumbs instellen via de Breadcrumb shortcode

De makkelijkste manier van toevoegen is via een shortcode. Je kunt de breadcrumb overal toevoegen waar je wilt. Kopieer en plak deze shortcode gewoon in de teksteditor van een bericht/pagina, en dan zal Rank Math de broodkruimel voor dat specifieke bericht/pagina ophalen en op die plek laten zien.

rankmath shortcode

Breadcrumbs toevoegen aan het WordPress thema files

Het toevoegen van de code aan een WordPress thema vergt meer kennis over php en de bestandsscructuur van WordPress. Om de code te kunnen toevoegen moet je eerst de juiste file in wordpress zoeken waar de code geïnstalleerd moet worden. Deze files vind je onder: Weergave > Thema bestand editor

De php code die geinstalleerd moetworden ziet er als volgt uit:

<!–?php if (function_exists(‘rank_math_the_breadcrumbs’)) rank_math_the_breadcrumbs(); ?–>
thema bestand editor

Afhankelijk van het thema dat je gebruikt en afhankelijk van de plek waar je breadcrumb wilt laten zien zet je de code in de juiste file.

De files die het meest worden gebruikt voor het toevoegen van de breadcrumb zijn:

 • Header.php
 • Page.php
 • Single.php

De code toevoegen aan de header voegt een breadcrumb aan elke pagina in de website toe.
De code op page.php voegt de breadcrumb alleen toe aan pagina’s.
De code toevoegen op single.php laat alleen een breadcrumb zien op de berichten (posts)

Let wel op waar je precies de code plakt in de file. Een verkeerde plek kan de weergave verstoren.

Homepage link
php-voorbeeld

Een voorbeeld van toegevoegde Breadcrumb php in de header.php.

Tot slot kun je de styling van jouw breadcrumb aanpassen door CSS toe te voegen aan je thema.

Bijvoorbeeld:

.rank-math-breadcrumb {
padding-left:25%;
}

Rank Math Breadcrumb installeren in Divi

Het installeren van de breadcrumb in Divi kun je eenvoudig doen met de shortcode (zie afbeelding). In dit voorbeeld laten we zien hoe je het toevoegt aan de header in de Divi builder.

rankmath shortcode
voorbeeld-breadcrumb

1: Ga  naar de Divi Themabouwer

In de navigatiebalk links vind je onder de kop Divi de Divi Themabouwer.

Hier kun je algemene thema weergaven maken voor jouw webpagina.

Je kunt hier een algemene weergave maken voor de header, footer en de body van jouw website.

Divi themabouwer

2: De wereldwijde koptekst aanpassen.

Als je al een wereldwijde koptekst hebt kun je deze aanpassen door op het potlood te klikken. Heb je deze niet klik dan op het lege veld en kies de optie “Bouw een wereldwijde koptekst”.

Als je al een header voorbereid had en deze opgeslagen hebt in de bibliotheek kun je de 2e optie toevoegen vanuit bibliotheek kiezen.

Wereldwijde koptekst

3: Maak een nieuwe sectie, rij en een tekstveld

Met de nieuwe sectie kun je de breadcrumb in een smalle strook net onder de header plaatsen.

Je kunt uiteraard de styling naar wens aanpassen. We gaan er vanuit dat je enige kennis hebt van Divi om de styling zelf naar wens aan te kunnen passen.

Breadcrumb sectie

De Rank Math breadcrumb shortcode is makkelijk in te voegen.

 • Klik op het tandwiel van de tekst module
Tandwiel tekst
 • Dan in het veld voor de tekst voer je de shortcode in.
 • Klik op de groene knop met het vinkje om het op te slaan
Tekst instellingen

4: Aanpassen van de breadcrumb

De afstanden aanpassen.

Voor zowel de sectie (blauwe balk) als de rij (groen) hebben we de afstanden aangepast.

 

 • Klik op het tandwiel in de blauwe balk
 • Ga naar het 2e tabblad met ontwerp
 • Klik op afstand
 • Voer de gewenste afstanden in
 • Klik op opslaan (groene knop met vinkje)
sectie afstand

De afstanden aanpassen.

In de rij (groen) hebben we de afstanden als volgt aangepast.
De buffer aan de onderkant hebben we op 10px gezet om het wat beter uit te lijnen.
Uiteraard kun je dit naar wens aanpassen.

 

 • Klik op het tandwiel in de blauwe balk
 • Ga naar het 2e tabblad met ontwerp
 • Klik op afstand
 • Voer de gewenste afstanden in
 • Klik op opslaan (groene knop met vinkje)
Rij afstand

De achtergrondkleur aanpassen.

In de sectie(blauwe balk) hebben we de achtergrond met een andere kleur voorzien.
Naar wens kun je hier ook een verloop of afbeelding gebruiken.

 • Klik op het tandwiel in de blauwe balk
 • Klik op achtergrond
 • selecteer vervolgens de gewenste tab (de eerste is een enkele kleur)
 • Voer de gewenste kleur in
 • Klik op opslaan (groene knop met vinkje)
Achtergrond sectie

Het tekstveld aanpassen.

Het tekstveld kun je naar wens aanpassen.

in dit voorbeeld hebben wij gekozen voor het standaard font met de standaard tekstgrootte van 14px

Wel hebben we de breadcrumb in hoofdletters gezet door de optie TT te activeren.

De kleur kun je naar wens aanpassen.

Als alle opties naar wens zijn gezet klik je op de groene knop met het vinkje om het op te slaan.

Tekstveld instellingen

5: Wereldwijde koptekst opslaan

Wereldwijde header opslaan

De (aangepaste) header kun je opslaan door op de groene opslaan kno te klikken.
Zie je het bovenstaande menu niet? Klik op de paarse cirkel met de 3 puntjes. Het menu vouwt dan vanzelf open.

Als laatste klik je op het kruisje in de paarse balk aan de bovenkant van de pagina om terug te gaan naar de themabouwer.

Edit wereldwijde koptekst layout

Als je terug bent in de themabouwer klik je als laatste op de groene knop: Alle wijzigingen opgeslagen

Alle wijzigingen opslaan

4: Tot slot

Rank Math Breadcrumb instellen of toch liever een andere?

Welke breadcrumb je uiteindelijk kiest voor jouw website maakt niet zoveel uit. De SEO waarde is voor alle varianten dezelfde. Het voegt enorm toe aan de structuur en de interne links binnen jouw website. Voor gebruikers is het makkelijker navigeren en de zoekbots kunnen sneller door je website om alle content die je maakt te vinden.

Wij kiezen voor de Rank Math plugin omdat deze compleet is en een mooie opstap voor meer begrip voor een technisch goede website.

Wil je jouw website een SEO boost geven?
Neem contact op!

Een eerste blik op jouw website kost je niets en levert je zeker een paar nieuwe inzichten op.

Inhoud verberg
Share This