Seo historie, hoe ik het ervaren heb in de afgelopen 25 jaar.
Met de ontwikkeling van het internet heeft zich ook de drang om gevonden worden ontwikkeld. SEO dus.
Midden jaren negentig ben ik ingestapt op het internet. KPN bood ISDN aan met 64Kbit/s en met 2 lijnen kon je zelfs een dubbele snelheid halen. Nu was het zoeken van informatie en het bekijken van websites op internet een stuk toegankelijker. Een niet te verwaarlozen nadeel waren de telefoonkosten. Elke minuut op internet kostte geld, en met de bundeling dubbel. Niet gek dus dat je niet (te)veel online was.
Websites waren relatief eenvoudig, veel tekst, recht toe recht aan. Het maken was lastig. CSS was er nog niet en alle opmaak werd geregeld op de plek waar het nodig was. Om gevonden te worden gebruikte je de keywords metas.
Ook al ging je pagina ergens anders over, als je dat keyword gebruikte, werd je er op gevonden.
Van Google had nog niemand gehoord en de zoekmachine die je gebruikte was Altavista en Yahoo.
Het grote probleem was dat je met die keywords kon zoeken wat je wilde en altijd op porno uitkwam. Dus werden de algoritmes verder ontwikkeld. Ook werden er regels opgesteld voor aanmelding van een website.
De eerste ontwikkelingen in de Seo historie.
In de periode 2002 tot 2005 hoorden we voor het eerst over keyword stuffing en blackhat optimalisation. En het hebben van blacklinks bleek een goede manier om prominenter in de zoekmachine getoond te worden.
Dus wat deden we….wij melden ons aan op elke listing en startpagina die we konden vinden.
Na 2005 werden we ons ook steeds meer bewust van pagerank.
Larry Page had het al in 1998 bedacht: Pagerank. Maar om op die eerste pagina in Google te komen had je dus niet alleen veel backlinks nodig, deze werkten veel beter als ze van een pagina kwamen met een hoge pagerank. Dus probeerde we links te krijgen van pagina’s met een hogere pagerank dan wij zelf. Ook werden er links geruild en je zag dan ook op veel websites een links pagina verschijnen.
We probeerden van alles te lezen over wie weer wat had toe te voegen aan de black-hat trukendoos. Maar linkfarms werden geblokt en low quality links werden nagenoeg waardeloos. 1 voor 1 werden alle foefjes aangepakt door het steeds slimmere algoritme.
Ook zaken als de 301 redirect werden geïntroduceerd. En in 2009 kwam ook de canonical url. En iedereen dacht de canoni wat?
In 2010 kwamen de social signals in beeld en moesten we om zichtbaar te blijven steeds meer en meer links en rechts actief worden om zichtbaar te worden en blijven.
De eerste grote updates in Google zoals Panda. Een belangrijke periode in de Seo historie.
In 2011 kwam de eerste grote update die Panda heette. En alles op link gebied wat enigszins grijs was werd aangepakt. En er werd meer relatie gelegd tussen links, ankerteksten en content. En ook al in 2011 werd een eerste aanzet gemaakt naar structured data.
In 2012 begonnen we ook de eerste advertenties boven de “vouw” te zien.
Google is een bedrijf, en die verdienen door advertenties, we weten allemaal hoe dat afgelopen is, je kunt er niet meer omheen. Dus ook daar werden we in meegezogen. In het begin was adwords fantastisch, lage advertentie kosten een goede zichtbaarheid, weinig concurrentie en veel opbrengst.
De Penguin updates in Google met de Panda updates bracht een aardverschuiving in SEO.
Over-optimalisatie werd een vies woord, en content werd King. Het werd meer en meer zaak goede content te schrijven. Veel websites lieten ook een soortgelijk verloop in de bezoekers zien als onderstaande afbeelding.
Vanaf die tijd werden de zoekmachines volwassener.
Het hele dierenrijk is zo langzaam gepasseerd al het om Google updates gaat. En SEO is meer aanwezig dan ooit tevoren. Het grote verschil is dat er steeds minder gemanipuleerd kan worden. De foefjes en truukjes werken niet meer en er zijn steeds meer factoren die jouw positie in de zoekmachines bepalen. Omdat er steeds meer meespeelt zullen drops in zoekresultaten zoals bij de invoering van Penguin wel niet meer in die mate voorkomen.
Met updates als Fred, en nu Bert wordt content meer en meer beoordeeld. Zaken als “intent” of beter; wat zoek je nu eigenlijk wordt meer een factor om rekening mee te houden als je content plaatst. Simpel gezegd, voldoe je niet aan de intent, ga je nooit op dat zoekwoord ranken (er van uitgaande dat er content is over dat onderwerp).
Conclusie:
Dingen zoals backlinks, een goede meta-omschrijving met titel, goede structuur en content zijn zeker nog steeds relevant. Tel daar structured data, intent en sociaal media aanwezigheid bij, dan zit je aardig in de juiste richting.
Schrijf content altijd met in het oogpunt dat het relevant moet zijn en dat het de vraag beantwoord die de zoekmachines beantwoord willen zien. Met het steeds maar groeiende aantal websites en die begeerde eerste pagina wordt het gevecht alleen maar moeilijker.
Seo historie is één ding. Hoe de toekomst eruit gaat zien weet natuurlijk niemand. Maar ga er van uit dat de algoritmes zo slim worden dat ze net als een psychiater die de bron van de klacht boven water krijgt, straks precies snappen wat je nu eigenlijk zoekt.
Dus zorg voor killer content die juist die initiele vraag beantwoord.
Wil je eens bekijken hoe de historie van de Google updates eruit ziet? Moz heeft een mooi lijstje. Het zijn er meer dan je denkt.
Neem contact met mij op
Mijn naam is Willem Titsing en je vindt mij hier:
zum Tüschenbrook 19
48455 Bad Bentheim
+31 6 1412 5696
info@seolo.nl