SEO tips 2021 voor jouw website

Bekijk de verzamelde SEO tips.

SEO tips 2021

SEO is niet iets wat je even aan of uit zet. Het is een proces dat continu veranderd.

Als je begint met optimaliseren voor zoekmachines is de eerste vraag altijd: “Wat komen mensen zoeken op die zoekmachine?”

De tweede logische vervolgvraag is dan: “Waarom moeten ze bij jou zijn voor het resultaat?”

Met dat als insteek volgt hier een lijst met SEO tips voor 2021 waar jij mee aan de slag kunt. Check maandelijks voor updates en aanvullingen.

 

Tip 1:Eerste woorden:

Eerste woorden zijn altijd de belangrijke woorden. Als jij jouw merknaam in jouw paginatitel zet, zou het in de regel na de beschrijving van de paginainhoud moeten komen. Jouw keywords voor die pagina zet je vooraan.

Tip 2: SEO op Seizoenen:

Als je iedereen wilt overtreffen voor seizoenstermen, zoiets als “beste voorjaarsfietsendeals 2021”, bewaar het dan elk jaar op dezelfde URL (bijvoorbeeld beste-voorjaarsfietsendeals) en pas elk jaar gewoon in de inhoud aan (jaartal). Als je toch de oude inhoud wilt houden, verplaats dat dan naar een nieuwe URL (bijvoorbeeld beste-voorjaarsfietsendeals-2017). Dit kan uiteraard ook voor pasen, kerst, moederdag, enzovoort.

Tip 3: SEO is meer dan een blogje schrijven:

“Wij gaan per week 2 blogs van 500 woorden maken.” Seo is meer dan alleen een blog schrijven van 500 woorden, zonder achterligende strategie is het zonde van de tijd en geld.

Tip 4: Javascript wordt anders geindexeerd:

Als iemand je vertelt dat Googlebot Javascript kan verwerken tijdens het crawlen, hebben ze het mis! Het indexeren van Javascript gebeurt veel later (soms weken later) en kan leiden tot grote indexeringsproblemen voor client-side gerenderde websites met betrekking tot indexatie. Meer weten over het crawlen van Googlebots op met Javascript?: https://developers.google.com/search/docs/guides/javascript-seo-basics

Tip 5: Mobile First:

Google’s “mobile-first” index betekent dat ze kijken naar je site alsof ze die op een smartphone bekijken. Dit betekent dat als je een “mobiele versie” van je site hebt die minder of andere inhoud weergeeft dan jouw desktopversie, het onwaarschijnlijk is dat die inhoud nog wordt gevonden. Meer informatie over mobile-first indexering vindt je op: https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-first-indexing

Tip 6: Locaties pushen:

Gebruik nooit automatische Geo-IP-omleiding om gebruikers naar verschillende locatieversies van jouw website te pushen. Het is verwarrend voor zoekmachines, geeft een slechte gebruikerservaring en kan ook nog illegaal zijn onder de huidige EU-wetgeving. Meer info over internationalisering: https://support.google.com/webmasters/answer/182192?hl=en

Tip 7: Gebruikers linken:

Niemand kan jou vertellen op welk specifiek zoekwoord een bepaalde gebruiker gezocht heeft op Google die vervolgens op jouw site via organische zoeken landde, ongeacht wat sommige tools ook beweren wat ze kunnen doen.

Tip 8: Nieuwe inhoud van pagina’s:

Het verversen van pagina’s door het toevoegen van nieuwe inhoud met als doel goed te blijven ranken is een mythe: het is niet universeel van toepassing. Sommige thema’s vragen verversing (zoals tijdgelrelateerde thema’s), anderen niet. Voeg geen nieuwe inhoud toe om het alleen maar nieuw te laten zijn.

Tip 9: Interne links:

De woorden die je gebruikt op interne links (ankertekst) zijn enorm belangrijk. Links naar interne pagina’s met de termen die jij wilt laten ranken (- het kan belangrijker zijn dan inhoud op die pagina)! Conclusie van een recent experiment: Zelfs een pagina, waar een zoekwoord niet in de inhoud, noch in de metatitel staat, maar is gekoppeld aan een gecrawld anker, kan gemakkelijk hoger ranken in de zoekresultaten dan een pagina die dit zoekwoord wel bevat, maar niet is gekoppeld aan het zoekwoord. Meer info over dat onderzoek op: https://searchengineland.com/heres-what-happened-when-i-followed-googlebot-for-3-months-308674

Tip 10: URL versies:

Elke URL-versie telt als een andere pagina voor een zoekmachine. Bijvoorbeeld: Als zowel www- als niet-www-versies toegankelijk zijn, telt Google deze als verschillende pagina’s. In gevallen waarin de inhoud identiek en toegankelijk is via verschillende URL’s, moet je hier wat aan doen zoals permanente 301-omleidingen gebruiken (voor de ongewenste versie).

Tip 11: Https or not to https?:

Zelfs als je geen e-commerce website bent of informatie verzamelt, moeten alle pagina’s binnen de site https niet http zijn. Het is goed voor bescherming van privacy van jouw bezoekers en voor Google telt het als een positieve rankingsfactor.

Tip 12: No index in robots.txt:

In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, het toevoegen van pagina’s aan robots.txt geen garantie dat ze niet geïndexeerd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een link op een andere pagina staat naar die pagina die uitgesloten is in de robots.txt. Als je wilt voorkomen dat een pagina echt niet wordt geïndexeerd, moet je de noindex-tag op de pagina zelf gebruiken. Meer info van Google op noindex:  https://support.google.com/webmasters/answer/93710?hl=en

Tip 13: Keyword tag:

Google negeert volledig de keyword meta tag en doet dit al jaren. Verspil je tijd dus niet met het schrijven van lijsten met zoekwoorden in jouw CMS om beter te ranken!

Tip 14: Metatag als call to action:

Jouw metabeschrijving verbetert niet direct hoe goed uw pagina scoort in Google. Het heeft wel invloed op hoeveel mensen zich geroepen voelen om op jouw resultaat te klikken, dus focus je daarop, gebruik overtuiging en call to actions in jouw meta omschrijvingen.

Tip 15: Subdomein of submap:

Google claimt subdomeinen en submappen hetzelfde te behandelen met betrekking tot ranken. Er zijn een aantal interessante uitdagingen met subdomeinen te herkennen, met sites zoals wordpress.com waar een subdomein inhoud kan hosten waar het domein “niet verantwoordelijk voor is” (bijvoorbeeld blogs van willekeurige mensen). Sommige SEO’s hebben voorbeelden genoemd waar zij geloven dat subfolders beter ranken dan subdomeinen. Het is in ieder geval de moeite waard je af te vragen of jouw website echt een subdomein nodig heeft en wat de (mogelijke) voordelen zijn.

Tip 16: Lengte van je blog:

Langere content scoort niet per se beter. Sommige studies kunnen hierop wijzen, maar als je kijkt naar de brongegevens, is het gewoon omdat die inhoud veel beter is (en er is een hogere kans dat je voor langere inhoud een grotere inspanning leveren moet). Op het internet is geen tekort aan content kwantiteit – er is een tekort aan kwaliteit. Beantwoord vragen en intenties zo snel mogelijk, dan ga dan in detail indien nodig.

Tip 17: Content is meer dan tekst:

Content betekent niet alleen tekst! Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden en een video zegt nog meer. Google ‘leert’ wat voor soort content het beste vragen beantwoordt en geeft je goede aanwijzingen over wat voor soort content je moet maken door te kijken wat er al rankt op jouw zoekterm bijvoorbeeld “Hoe repareer ik een fiets”. Bedenk daarbij dat je ook kunt ranken met afbeeldingen en video’s.

Tip 18: Heb je al Google Search Console?:

Terug naar de basis. Als je geen Google Search Console (voorheen Webmaster Tools) account hebt, registreer je dan meteen. Het geeft je (op termijn) een schat aan informatie die rechtstreeks van Google komt over jouw website, waarschuwen voor problemen, sancties, hacks en geven je informatie over rankings en zoekwoorden die voor jouw site worden weergegeven.

Tip 19: wat ziet de Googlebot?:

Je kunt gratis browserextensies downloaden, zoals User-agent Switcher voor Chrome  waarmee jij jouw kunt identificeren als Googlebot voor de websites die je bezoekt. Het is echt interessant om te zien hoe sommige websites jou een verschilende ervaring bieden wanneer ze denken dat je Google bent. Het is ook echt handig voor het blootleggen van wat er gaande is als je een “Deze site kan worden gehackt waarschuwing” krijgt. Het is heel gebruikelijk voor gehackte websites “normaal” getoont te worden voor een gewone gebruiker, maar als ze detecteren Google een bezoek aan de site maakt, zullen ze veel gehackte inhoud en links tonen die gunstig zijn voor de hacker(sites)!

Tip 20: Auteursrecht:

Concurrenten die jouw content kopiëren? Een van de vele dingen die je kunt doen is een auteursrechtschending rechtstreeks bij Google indienen. Dit kan de content van jouw concurrent uit de zoekresultaten verwijderen. Hier is de link om dit te doen: https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?pli=1  N.B. Er zijn gevolgen voor valse DMCA mededelingen.

Tip 21: AB-test en SEO:

Als je AB-tests met verschillende paginaontwerpen doet op live URL’s, gebruik dan canonical tags, zodat je zoekmachines niet in verwarring brengt met duplicate content terwijl de test live is.

Tip 22: Disavow tool:

Er is bijna geen geval wat voorkomt waarin je (of jouw marketing-bureau) de Google Disavow Tool zou moeten gebruiken. Je doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Deze tool is alleen voor het ontkennen van links als je een handmatige boete hebt gehad of specifiek als je weet dat blackhat / betaalde links zijn gebruikt en je wilt ze proactief verwijderen. In 99% van de gevallen, zal je ‘spammy’ links moeten laten voor wat het is – als Google denkt dat ze spammy zijn zullen deze gewoon genegeerd worden. Focus jouw inspanningen op het creëren van goede links in plaats van te proberen de zoekmachine te manipuleren.

Tip 23: Verplaatsen van je website:

Als jij jouw website (volledig of gedeeltelijk) verplaatst, gebruikt dan niet HET gereedschap URL’s verwijderen in Google Search Console voor de oude website (locaties). Het zal je niet helpen sneller de site te verplaatsen. Het heeft alleen invloed op wat zichtbaar is in de zoekmachine, zodat het je op korte termijn aleen minder zichtbaar maakt.

Tip 24: Veranderingen op websites monitoren:

Wil je veranderingen bijhouden van websites? Zoals bijvoorbeeld richtilijnen van Google? Dan kun je een service, zoals Visual Ping, gebruiken om automatisch veranderingen te controleren en een e-mail te ontvangen wanneer er iets is veranderd. Je kunt dit ook toepassen om concurrentie te monitoren.

Tip 25: Zoekoperators?:

Probeer de zoekoperators van Google eens om aanvullende informatie over jouw website te krijgen. Zoals bijvoorbeeld een zoekopdracht met: site:jouwdomein.nl en Google zal je laten zien hoeveel resultaten van jouw website het heeft geïndexeerd en zal ze grofweg in volgorde van belangrijkheid laten zien. Je kunt dit ook gebruiken om te zien welke specifieke pagina Google voor een specifiek zoekwoord heeft geindexeerd door het uitvoeren van de zoekopdracht: site: jouwdomein.nl trefwoord. Het is niet 100% nauwkeurig en kan varieëren. De enige manier om zeker te zijn is om Google Search Console te checken, maar deze methode werkt voor een check op concurrenten of sites waar je geen toegang tot hun search console hebt. Zoeken op jouw website met een keyword is een check om te kijken of jouw (en welke) pagina’s geindexeerd zijn voor dat keyword.

Tip 26: Redirect bij voorkeur in de htaccess:

Als u moet redirecten, doe dat dan bij voorkeur niet op “databaseniveau” – zoals in de backend van jouw CMS. Jouw site zal sneller zijn als je de redirects “prominenter plaatst”, zoals in de htaccess (bestand in de root van je website). Snellere sites zijn goed voor gebruikers en ranken beter.

Tip 27: Themabestanden uitsluiten vna indexering:

Het is een veel voorkomende fout om robots.txt te gebruiken om toegang tot de CSS / themabestanden van jouw website te blokkeren. U moet Google toegang geven tot deze bestanden, zodat het jouw site nauwkeurig kan renderen (weergeven) en een beter beeld van de inhoud kan krijgen.

Tip 28: Snelcheck op verschillende SEO pointers:

“Ubersuggest” is een leuke, gratis manier om zoekvolumes, zoekwaarde en suggesties te vinden voor elke zoekopdrachten en websites. Ik gebruik het zelf van tijd tot tijd om snel wat info te krijgen en het geeft je een goede indicatie voor een groot aantal SEO gerelateerde zaken.

Tip 29: Content verstoppen achter popups:

Pop-ups en interstitials (een webpagina die vóór of na een verwachte inhoudspagina wordt weergegeven, vaak om advertenties weer te geven of om de leeftijd van de gebruiker te bevestigen) ergeren over het algemeen gebruikers, jou ook, toch? Sinds januari 2017 heeft Google specifiek verklaard dat websites die inhoud met popups verstoppen vergelijkbaar waarschijnlijk slechter zullen ranken. Hier zijn enkele voorbeelden van Google van dingen om te vermijden: https://webmasters.googleblog.com/2016/08/helping-users-easily-access-content-on.html

Tip 30: Waar gaat het allemaal langs?:

Met Ayima Redirect Path Chrome plugin kun je live bekijken welke redirects (JS/301/302 etc) er zijn en als je krijgt de paden te zien. Je kunt het hier krijgen (chrome): https://chrome.google.com/webstore/detail/redirect-path/aomidfkchockcldhbkggjokdkkebmdll?hl=en

Tip 31: To slash or not to slash?:

Als jouuw webpagina URL’s werken zowel met als zonder een trailing slash (/), zoekmachines zal denken dat je twee identieke kopieën van uw website online. Jij moet kiezen of je een sleep slash wilt of niet en of je permanente 301-omleidingen tussen elke schuine streep wilt instellen. Als je dit niet doet, kan dit ertoe leiden dat de ’twee’ pagina’s tegen elkaar concurreren in de SERPs (duplicate content) en slechter scoren dan één pagina.

Tip #32: Is social media een rankingsfactor?

Google heeft altijd ronduit ontkend dat sociale media berichten op platforms zoals Facebook en hun bijbehorende ‘vind-ik-leuks’ en / of engagementen direct van invloed zijn op  rankings op wat voor manier dan ook. Ook is er geen goed bewijs voor aan te voeren.

Tip #33: De rol van de domeinleeftijd:

De tijd dat een domein live is en het verzamelen van links voor dat domein, speelt een rol bij het opbouwen van een reputatie en hoe goed de pagina’s zullen ranken. Ouder is beter.

Tip #34: Meerdere pagina’s:

[Afgeschaft!] Niet langer een indexerend signaal voor Google, maar wel voor andere zoekmachines

Als je paginated (pagina 1,2,3,4 etc) content hebt, is er een speciale Prev en Volgende markup die je gebruiken kunt om zoekmachines te helpen beter te begrijpen wat er gaande is. Meer info: https://webmasters.googleblog.com/2011/09/pagination-with-relnext-and-relprev.html

Tip #35:

Wil je weten hoe je rankt? Dan is Googlen een bron van frustratie. Zelfs met de incognitomodus krijg je geen eerlijke weergave van jouw rankings. Google Search Console geeft je een aantal gemiddelde rankings – maar alleen voor termen die zij kiezen.

Tip #36: Wat oud is in niet overbodig:

Bekijk deze video van Lukasz Zelezny over SEO tips uit 2019 (die nog steeds relevant is) die je vanavond nog wilt implementeren! https://www.youtube.com/watch?v=dXdqmVnP5pg

Tip #37: Canonical, wat is de juiste versie?

Voeg een zelfreferentiële canonical tag toe aan alle canonieke pagina’s. Dit betekent dat als iemand jouw content of links schraapt en (verkeerd) gaat linken, dan is het is nog steeds duidelijk voor Google welke versie de juiste is. Meer info: https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=en

Tip #38: VPN als SEO-tool:

Het gebruik van een VPN is een algemeen goed idee, maar het is ook voor SEO doeleinden goed in te zetten. Met een VPN-dienst kun je vervolgens steden of landen veranderen en  zien hoe verschillende zoekresultaten eruit zien vanuit die locaties.

Tip #39: Backlinks? Hoe krijg je die?

Vind linkmogelijkheden met tools Ubersuggest. Geef een concurrentie site in en je krijgt een lijst van links die wijzen naar die concurrent. Dit helpt je het gat te dichten op jouw concurrentie door te kijken wie naar ze linken en deze partijen te contacteren. Meer info: https://app.neilpatel.com/nl/seo_analyzer/backlinks

Tip #40: PDF telt als een pagina:

Google kan PDF-documenten prima indexeren en het geeft ze eigenlijk weer als HTML. Dit betekent dat links in PDF-documenten tellen als normale weblinks – PDF’s zijn bovendien vrij eenvoudig te delen, ook ….

Tip #41: Raak niet in paniek:

Soms krijg je meldingen van Marketingbureaus dat je website traag is. In die gevallen kun je jouw sitesnelheid (en meer) zelf testen met behulp van tools zoals PageSpeed / Lighthouse van Google. Raak niet meteen in paniek van de resultaten. PageSpeed: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/  Lighthouse:  https://web.dev/

Tip #42: Pagespeed is variabel:

Als u de hulpprogramma’s voor paginasnelheid gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de resultaten van elke test die je uitvoert kunnen variëren, afhankelijk van allerlei factoren. Als je deze tools gaat gebruiken, voer je meerdere tests uit op meerdere pagina’s en krijgt u een aantal gemiddelden. Daar ga je mee aan de slag.

Tip #43: Gebruik analytics voor pagespeed:

Als u genoeg verkeer hebt, geeft de Pagespeed Insight-tool van Google u “Veldgegevens” – dit is een ongelooflijk nuttige gemiddelde snelheid, rechtstreeks vanuit de browsers van jouw gebruiker. Het geeft je een veel beter idee van hoe uw site presteert buiten de ‘spot checks’ waar we het in eerdere tips over hadden. Google Pagespeed Insights tool is hier: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Tip #44: We verzinnen continu nieuwe zoekopdrachten:

1 op de 5 zoekopdrachten in Google zijn uniek en zijn nog nooit eerder gebeurd. Het overgrote deel van de zoekopdrachten die worden uitgevoerd zijn termen die minder dan 10 zoekopdrachten per maand hebben. Als je alleen keywords op basis van volume uit “keyword research” kiest mis je het leeuwendeel van het verkeer en het maak je het moeilijk voor jezelf. Veel andere mensen doen hetzelfde. Dus wissel het af en wordt breder gevonden.

Tip #45: Wat doe je met slecht presterende pagina’s?

Controleer je paginabezoeken van de laatste 12 maanden in Google Analytics, als je pagina’s hebt zonder verkeer – is het misschien een goed idee om te overwegen deze pagina’s om te schrijven, samen te voegen met andere pagina’s of volledig te verwijderen.

Tip #46: Voice search het nieuwe evangelie?

Heb je gehoord dat 50% van de zoekopdrachten in 2021 voice searches zullen worden? Dat doen ze niet, het is complete onzin.

Tip #47: UX engagement metrics rankingsfactor?

Google gebruikt UX engagement metrics niet rechtstreeks als onderdeel van hun algoritme (CTR, verblijf op de pagina, etc). Ze roepen dit consequent al jaren, Gary Illyes van Google heeft in een Reddit SEO AMA verwezen naar dergelijke theorieën als “verzonnen crap”. Waarschijnlijk  geldt hetzelfde voor directe ‘social engagement metrics’.

Tip #48: Google mijn bedrijf rules:

Belangrijke keywords (of zinnen) die worden vermeld in de recensies die zijn geschreven op Google Mijn Bedrijf, helpen de zichtbaarheid van jouw bedrijf voor die termen.

Tip #49: Javascript als redder in nood:

Als laatste redmiddel, wanneer uw dev wachtrij is vastgelopen en je komt om in technische heisa, is het mogelijk om dingen zoals paginatitels of canonieke tags te wijzigen via javascript met Google Tag Manager. Het kan weken duren voordat deze wijzigingen worden geïndexeerd, maar het werkt wel.

Tip #50: Google trends:

Speel met Google Trends! Het is handig om trends in zoekopdrachten te zien, wanneer ze opduiken. Dit kan elke week, maand of jaar zijn. Hoeveel ze verschillen of dat de trend omhoog of omlaag gaat? Hier is een grappige trend voor twee zoekopdrachten (verschillende Y-as) voor zoekopdrachten rond ‘lockdown’ en ‘bol.com’, er is een relatie 🙂

Tip #51: Google Alerts:

U kunt gratis een aantal zaken monitoren met Google Alerts. Bijvoorbeeld op jouw merk of product. Dit geeft je de mogelijkheid om een ‘link aanvraag’ te doen – wanneer websites jouw merk of website vermelden en jou die link niet spontaan geven. Ga een vriendelijk gesprek aan, bied ze wat meer waarde, detail, inzicht en leg het verzoek neer om de link te krijgen 🙂

Tip #52: Gebruik Schema Data:

Gebruik schema data in jouw website. Het is belangrijk. Hier is een korte video over. https://www.youtube.com/watch?v=xYHK-laEhk4

Tip #53: Claim jouw Google mijn bedrijf vermelding:

Als jij jouw bedrijf gratis registreert op Google Mijn Bedrijf,  dan kun je makkelijker ranken in de lokale resultaten en op Google Maps.

Tip #54: Submappen voor talen:

Als je meerdere landen op één website bedient, is het bijna altijd beter om dit te doen met submappen, in plaats van subdomeinen of afzonderlijke top level domeinen. Dit betekent: mijnwebsite.com/en-gb/ mijnwebiste.com/nl-nl/ Heeft bijna altijd de voorkeur boven: en-gb.mijnwebsite.com nl-nl.mijnwebsite.com.

Tip #55: Screaming Frog voor opsporing problemen:

Screaming Frog is een tool met een gratis, beperkte versie, waarmee je snel een ‘crawl’ van uw pagina’s kunt maken zoals een zoekmachine dat zou doen. Hiermee kun je snel  problemen zien, zoals 404s of dubbele pagina titels.

Tip #56: SEO is meer dan alleen techniek:

Je hebt andere websites nodig die naar jouw websitepagina’s linken als je beter wilt ranken in Google. Dit betekent dat als je SEO beschouwt als een eenmalige rij hokjes die je afvinkt door het invullen van items op een (online)audit, zul je waarschijnlijk niet veel beter ranken. Technische SEO geeft je wel de basis om op verder te bouwen, maar dat is pas het begin.

Tip #57: Javascript en dynamische pagina’s:

Alhoewel je pagina-inhoud kunt wijzigen met javascript, zoals met Google Tag Manager, moet dit een absoluut laatste redmiddel zijn. In dit experiment is het gedaan, het Google had 24 dagen nodig om de javascript-versie van een pagina te maken!

Tip #58: Answer The Public:

Gebrek aan goede inhoudelijke ideeën? Voer een breed onderwerp in (zoals ‘digital marketing’) op AnswerThePublic  en je krijgt een lijst van de heel veel soorten vragen die mensen stellen in Google!

Tip #59: Andere zoekmachines?

Video wordt vaak over het hoofd gezien, YouTube is de op twee na grootste zoekmachine, SEO is meer dan alleen Google zoeken!

Tip #60: Videositemaps maken.

Wil je een betere kans dat je video’s in de zoekresultaten worden weergegeven? Maak dan een video sitemap! Videositemaps geven extra informatie aan zoekmachines over video’s die op jouw pagina’s worden gehost en helpen hen ranken in de SERPS.

Tip #61: Linken

Maak je geen zorgen over het linken naar andere websites als deze relevant en nuttig zijn voor de gebruiker. Dat is hoe het wold wide web werkt en is absoluut in orde!

Tip #62: Wat brengt organisch ranken op?

Hoeveel is jouw organisch verkeer eigenlijk waard? Een manier om een goede inschatting te maken is om uit te vinden hoeveel het zou kosten om hetzelfde zoekverkeer te kopen via betaalde zoekopdrachten. De kosten per klik (CPC) van een zoekwoord wordt bepaald door de marktvraag en kunnen als barometer worden gebruikt voor de waarde van jouw rankings. Tools zoals SEMrush kunnen dit automatisch voor je doen.

Tip #63: Indexeer afbeeldingen

Als je wilt dat uw afbeeldingen geïndexeerd worden, moet je een img-tag binnen de HTML gebruiken.

Tip #64: Google trends

Google Trends heeft een vaak over het hoofd gezien optie om een youTube-zoekopdrachten trend weer te geven.

Tip #65: Domain age

Domein leeftijd is een rankingfactor, of op zijn minst de links ernaartoe, zoals hoe lang deze links al bestaan, spelen een rol in de ranking. Het is bijna onmogelijk om een gloednieuw domein te laten ranken voor een concurrerende term.

Tip #66: Raw server logs

Het bekijken van raw server logfiles kan waardevol zijn. Je kunt zien hoe Googlebot interactie heeft met jouw site en of deze ergens vast komt te zitten of fouten veroorzaakt.

Tip #67: Vergeet geen pagina’s bij een sitemigratie

Vergeet bij het doen van een sitemigratie niet om URL’s te migreren die niet binnen de interne koppelingsstructuur van uw site vallen. Dit kunnen bijvoorbeeld links naar pagina’s met marketingparameters zijn. Deze ‘verborgen’ URL’s dragen bij aan jouw rankings, maar worden vaak over het hoofd gezien en resulteren in een permanent verlies van rankings na migratie.

Tip #68: Crawlfouten

Als je probeert jouw site te crawlen met een tool zoals Screaming Frog en 403 fouten krijgt, kan dit zijn omdat veel Web Application Firewalls of diensten zoals Cloudflare standaard crawlers die Googlebot imiteren blokkeren. Vermijd dit door de user-agent voor het crawlen naar de Screaming Frog SEO Spider of een andere niet-zoekmachine spider te zetten (of vraag jouw IT om een whitelisting!)

Tip #69: Algoritme updates

Focussen op details in algoritme-updates, als je dat moet doen, is je onderliggende SEO-strategie waarschijnlijk niet goed. Algoritme updates zijn in de eerste plaats bedacht om technische hindernissen te overwinnen die nog steeds hetzelfde einddoel voor ogen hebben.

Tip #70: SEO vs gebruikerservaring

Gouden SEO regel – er is absoluut geen enkele ‘SEO verandering’ voor jouw site die de gebruikerservaring verslechtert. Geen enkele.

Tip #71:  Titel en H1 relatie

Idealiter wil je gewoon één h1 op de pagina en deze moet beschrijvend zijn voor de gebruiker qua pagina-inhoud. Als vanzelfsprekend zal jouw pagina titel en de h1 normaal gesproken (bijna) identiek zijn.

Tip #72: Javascript en toegankelijkhied

De belangrijkste functionaliteit van jouw site, zoals alle belangrijke pagina’s moeten toegankelijk zijn, en dit moet te doen zijn zonder javascript. Schakel javascript uit en klik op jouw site. Als dingen kapot niet werken of onderdelen ontbreken, kan dit grote problemen veroorzaken voor Googlebot en invloed hebben op het crawlen van jouw website!

Tip #73: “Links kopen”

Wist je dat het sturen van een gratis product aan iemand om een link te krijgen tegen de richtlijnen van Google is en valt onder ‘link schemes’ die je een penalty op kunnen leveren?
https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/link-schemes

Tip #74: Local <> non local resultaten

De rankingfactoren om te ranken in de lokale resultaten (maps) zijn verschillend van ‘normale’ rankings (maar er is wel overlap).

Tip #75: Canonical tags

Canonical tags zijn geen richtlijn. Probeer ze niet te gebruiken op pagina’s die niet vergelijkbaar zijn – Google zal ze gewoon negeren.

Tip #76:  Dataset search

Moeite om interessante gegevens te krijgen om een verhaal te maken en de links erbij te vinden? Wist je dat Google een Dataset Search heeft? Je kunt zoeken naar openbaar beschikbare gegevenssets om inspiratie op te doen en zo enorme hoeveelheden tijd besparen.

Tip #77: Bekijk alles pagina

Met een redelijk aantal resultaten is een ‘bekijk alles pagina’ optimaal voor gepagineerde inhoud. Onderzoek toont aan dat ‘bekijk alle’ pagina’s ook de voorkeur hebben van gebruikers. Google zegt: “Het verbeteren van de gebruikerservaring, wanneer we ontdekken dat een content serie (bijvoorbeeld pagina-1.html, pagina-2.html, enz.) ook een single-page versie bevat (bijvoorbeeld pagina-all.html), zijn we nu eerder geneigd om de single-page versie te tonen in de zoekresultaten.”

Tip #78: Visuele crawlmap

Het maken van een visuele crawlmap is een snelle manier om in vogelvlucht een overzicht van jouw inhoudsstructuur te krijgen en te zien of er problemen zijn. Dit kan bijvoorbeeld met Sitebulb of Website Auditor. Hiermee kun je precies zien hoe jouw pagina’s met elkaar verlinkt zijn in de websitestructuur. Ik gebruik het ook om orphan pages te identificeren.

Tip #79: Goed rankende pagina’s

Als je wilt dat inhoud meerdere maanden/jaren scoort, moet je jouw site zo inrichten dat er  een koppeling naartoe is vanuit de top in jouw sitehiërarchie. Het is over het algemeen een vergissing om goedscorende inhoud in een chronologische blog te plaatsen, omdat het langzaam dieper in jouw site zal verdwijnen, meerdere klikken verwijderd vanaf het begin (homepage). Als het blijvertje is en altijd relevant moet zijn, moet het altijd prominent zijn en snel met enkele clicks toegankelijk.

Tip #80: Oude producten

Als je stopt met een populair model/product op jouw e-commercesite, ga dan in plaats van de pagina te verwijderen, de pagina bijwerken om uit te leggen dat het product wordt stopgezet en zet een link naar alternatieve producten in de shop. Dit is nuttiger voor de gebruiker en voorkomt het verlies van organisch verkeer.

Tip #81: Keyword density

Een specifieke ‘keyword density’ is geen ding, dus verspil je tijd niet aan. Afgezien van het feit dat tekstanalyse veel verder gaat dan dit en tf-idf, betekent dit dat je schrijft voor robots en niet voor mensen. Het algoritme probeert content te vinden wat het beste is voor mensen, dus richt je daar op.

Tip #82: WWW of niet-WWW

www of niet-www, kies er een! Dan redirect (301) een naar de andere. Wist je dat Google en andere zoekmachines URL’s tellen met en zonder www als verschillende (en dus duplicate) pagina’s?

Tip #83: Kant en klare websites en SEO

Ondanks wat ze beweren, de ‘build your own site’ platforms zoals SquareSpace, Jimdo en Wix zijn niet optimaal voor SEO. Hoewel ze in eerste instantie goed zijn, is het onwaarschijnlijk dat je de betere rankings krijgt met die sites. Zelfs grotere platforms zoals Shopify staan je niet toe om je robots.txt te bewerken!

Tip #84: Noindex niet in de Robots.txt

Als je probeert te voorkomen dat pagina’s worden geïndexeerd, vergeet dan niet dat je dat niet doet in de robots.txt – anders zal de crawler nooit naar de pagina gaan en jouw noindex tag zien!

Tip #85: Kanibalisatie

Kannibalisatie is wanneer je meer dan één URL hebt die zich richt op dezelfde intentie / keyword of keyphrase. Het is één van de belangrijkste problemen die goede technisch geoptimaliseerde sites met fatsoenlijke inhoud toch slecht laten presteren.

Tip #86: Gebroken links

Win het website verkeer van gebroken links terug. Controleer serverlogboeken of gebruik een tool zoals Majestic om sites te identificeren die linken naar niet werkende URL’s. Stel 301 omleidingen voor deze in om de link terug te winnen en het extra verkeer terug te krijgen.

Tip #87: Ranken met afbeeldingen

Onderschat de kracht van het ranken in Google Images niet. Een enorme hoeveelheid zoekopdrachten zijn visueel, dus het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat jouw afbeelding goed zijn opgemaakt en geoptimaliseerd.

Tip #88: Site: operator

De site: operator in Google is handig om te zien of je grote indexeringsproblemen hebt, bijvoorbeeld als je een site van 20 pagina’s hebt, maar Google 5.000 geïndexeerde pagina’s vindt – of vice versa – al je een site van 5.000 pagina’s hebt, maar slechts 20 pagina’s geindexeerd worden. Echter! Het geeft je geen nauwkeurige telling van het aantal pagina’s opgenomen in de index, dus niet gebruiken om te proberen en te meten wat jou index dekking is!

Tip #89: Schema

Als je schema gebruikt, gebruik dan geen gefragmenteerde snippets, bind ze samen met @id en bouw jouw schema data! Je kunt ook (voor wordpress sites) een tool zoals Rankmath gebruiken om schema data aan jouw pagina’s toe te voegen.

Tip #90: Sitemigratie, verander niet te veel

Probeer bij het doen van een sitemigratie zo weinig mogelijk dingen te veranderen. Bijvoorbeeld als je een verhuizing naar http – https plant, doe eerst dat dan. Het zal het vinden van oorzaken van eventuele problemen makkelijker maken en ook makkelijker om op te lossen.

Wil je jouw website een SEO boost geven?
Neem contact op!

Een eerste blik op jouw website kost je niets en levert je zeker een paar nieuwe inzichten op.

Share This