Verzendkosten berekenen

Verzendkosten berekenen voor je webshop?

Verzendkosten berekenen is niet te onderschatten. Je hebt een shop, mooie producten en die moeten verstuurd worden. Verzending kost geld, wat bereken je door aan jouw klant? En hoeveel?

Deze vragen heeft iedereen die een webshop heeft, of deze nu groot of klein is. Welke strategie volg ik voor mijn verzendkosten en wat doe ik met mijn retourbeleid? Daar kunnen ook weer verzendkosten ontstaan.

Waar moet ik rekening mee houden? Wel, er komt veel meer bij kijken dan alleen het kosten plaatje.

Hoe kijkt de consument tegen verzendkosten aan:

  1. Deze wil liefst gratis verzending en gratis retouren.
  2. De grens wat consumenten nog willen betalen voor verzending ligt rond de €5,- 
  3. Er is geen link bij consumenten voor benzine- en parkeerkosten vs verzendkosten 
  4. Het product kost meer vanwege de verzendkosten.

Wees in ieder geval duidelijk over jouw verzendkosten.

Laat zien wat jouw verzend beleid is, hoe je verzendkosten berekent, bij voorkeur op een pagina die vanaf elk punt op de website toegankelijk is. Wees hier ook transparant over op jouw productpagina’s

Verzendkosten zijn een onderdeel van je prijsbeleid. Hoe zet je dit in?

1: Gratis verzending.

Gratis verzending is natuurlijk een enorm verkoopargument met voor en nadelen.

Voordelen zijn: Lagere drempel om te kopen en geen gereken wat de eindprijs is.

Enkele nadelen zijn: Meer retouren, hogere kosten per sale, indien een deel van de verzendkosten verrekend is in de eindprijs een hogere prijs voor je product.

Je kunt ook geen acties meer doen met gratis verzending en jouw klanten wennen er zo aan dat dit later moeilijk terug te draaien is.

2: Gratis verzending boven een vastgesteld bedrag.

Wordt een drempelbedrag bereikt dan is de verzending gratis. Bol.com doet dit bijvoorbeeld.

Voordelen: Gratis verzending is mogelijk, dus lagere drempel. Verzendkosten zijn beter te dragen. Hogere orderwaarde en upselling.

Nadelen: Klanten kopen wellicht minder vaak, ergenis omdat het minimum bedrag voor gratis verzending niet wordt gehaald.

Met deze methode kun je af en toe nog steeds een actie met gratis verzending doen, of een actie met een lagere drempelwaarde.

3: Een vast bedrag per bestelling.

Altijd een vast verzendkosten bedrag vragen voor elke bestelling.

Voordelen: Klant weet altijd waar hij of zij aan toe is. Je kunt goed calculeren met een vast bedrag.

Nadelen: Jouw klant betaald altijd verzendkosten.

Ook hier veel ruimte voor acties. Lagere kosten tot aan gratis verzending voor een bepaalde tijd.

4: Variabele verzendkosten of een staffel.

Afhankelijk van de bestelling worden verzendkosten berekend, Dit kan op basis van aantal producten, gewicht, afmeting of soort verzending (normaal vs express)

Voordelen: Klant betaald altijd verzendkosten die in relatie staan met de bestelling. Je kunt voorkeuren afdwingen.

Nadelen: Verzendkosten zijn vooraf niet bekend en kan irritatie opwekken.

Hiermee zijn acties als koop 4 producten voor gratis verzending, en betaal met paypal en gratis verzending mogelijk.

 

Een zelfde lijst kun je maken voor looptijden.

1: Levering 1-2 of 3 werkdagen.

2: Zelfde dag levering.

3: Volgende dag levering.

4: Express/ prioriteitslevering.

5: Internationale levering met andere looptijd.

En het soort verzending.

1: Standaard zending.

2: Brievenbuszending.

3: Stukgoed.

4: expeditiezending (pallets).

5: Trace Ja / Nee.

 

Welke van deze methodes je inzet is geheel afhankelijk van jouw situatie.

Voor het berekenen van je verzendkosten zijn een aantal factoren belangrijk.

Wat doet de markt? Kijk naar jouw concurrenten hoe die omgaan met verzendkosten. Kijk of je daar in mee kunt komen of doe het beter/ vriendelijker voor de consument. Het internet is transparant en een prijsvergelijk is snel gemaakt door jouw klanten.

Als je een winkel hebt, bied dan het afhalen in de winkel ook als optie aan. Ook het type product heeft invloed op de hoogte van de verzendkosten.
Een koelkast kost meer om te verzenden dan een paar schoenen. Is het product schaars en slecht verkrijgbaar, dan zijn verzendkosten een kleinere factor.

Welke bezorgdienst neem je? We kennen allemaal PostNL, maar er zijn er veel meer zoals DHL, UPS, DPD en GLS. Ga je via een broker die groot inkoopt en meerdere diensten kan leveren? Of sluit je zelf een contract af? Zelf afgeven in een filiaal is ook een optie.
Let bij de keuze wel op of deze het werk goed doen. DPD is goed voor de zakelijke markt maar wat minder voor consumenten. Let vooral ook op de doorlooptijden. Met of zonder trace? Pakketshops en afhaalpunten?

Betaal je geen BTW voor jouw pakketzegel (PostNL) dan let er op dat dit invloed heeft op jouw verzendkosten die je aan de consument vraagt.

Wat kost de verpakking? Een pakketzegel is één ding, de verpakking kost ook geld. Wat kies je als identiteit?
Een gekleurde doos met opdruk? Generiek? Of recycle je dozen? Kan het ook in een envelop als brievenbus post? Verreken ook kosten voor milieuprogramma’s.

Verstuur je nationaal of ook internationaal? Ben je op zoek naar een contract met een bezorgdienst, kijk dan ook wat internationaal versturen kost als dat aan de orde is. Je kunt tegenkomen dat het nationale tarief acceptabel is maar internationaal veel te duur.

Wat kost een retour? Als je een retour krijgt heb je je product natuurlijk niet verkocht. Maar je moet behalve het bedrag voor het product ook de verzendkosten vergoeden. Dus ook la kun je het product zo weer verkopen de kosten van de verzendkosten ben je kwijt. Als je ook nog eens gratis retouren aanbiedt komen ook de verzendkosten voor het retourneren daar nog weer bij op.
Gemiddeld liggen de kosten voor een retour met alle werkzaamheden, verpakking en verzending op ca €12,-

Een rekenvoorbeeld:

Stel je hebt 1000 orders per maand met 5% retouren en een orderbedrag van gemiddeld €60,- en je betaald gemiddeld €6,- voor verzending.

Je hebt dan €60000 – €3000 retouren = €57000 omzet – BTW = €471000 (afgerond). €6000 kosten zijn voor verzending. Dit is ca 12,7% van jouw omzet als je gratis verzending zou doen en kost je €6000. Vraag je nu €2,95 voor de verzending dan is de omzet €62950 – €3147,50 retouren = €59802,50 – BTW = €49423. Nu zijn de verzendkosten nog 12,1% van je omzet en de verzendkosten kosten je nog €3562.

Afhankelijk van je marges kun je de grens opzoeken van je kost per sale inclusief verzendkosten en zo de optimale hoogte van je verzendkosten te bepalen. Als je een winkel hebt kun je ook de cost per sale spiegelen op de cost per sale van je online activiteiten en kijken hoeveel ruimte er is voor het verrekenen van verzendkosten. Tip: Betaal je gemiddeld teveel voor een standaard pakket (lokaal en internationaal) voor een verzending, ga dan op zoek naar andere opties / aanbieders.

 

Conclusie op “verzendkosten berekenen”:

Verzendkosten kunnen veel invloed hebben op je verkopen en de winst behoorlijk drukken. Reken daarom altijd door wat voor jou binnen de marges nog past en vergeet daarbij ook de retouren niet. Retouren drukken extra hard op de winst. Geen verkoop, wel kosten. Kijk altijd naar andere aanbieders en test met verschillende modellen of dit invloed heeft op je verkopen. Feit is dat verzendkosten veel invloed hebben op de winkelervaring.

Hier vind je tips en info die je kunnen helpen bij het maken van jouw verzendstrategie: https://www.shipbob.com/blog/ecommerce-shipping/

 

 

Neem contact met mij op

Mijn naam is Willem Titsing en je vindt mij hier:
zum Tüschenbrook 19
48455 Bad Bentheim
+31 6 1412 5696
info@seolo.nl

Share This