Wat is een branded search?

Wat is een branded search? Branding is belangrijk voor een bedrijf, vooral als ze eigen merken hebben. Mensen gaan dan gericht zoeken op de bedrijfsnaam of het specifieke merk. Hoe bouw je jouw brand?

Wat is een branded search?

Een branded search is een zoekopdracht die wordt uitgevoerd op het internet, waarbij de naam van een bedrijf, product of dienst wordt gebruikt als zoekwoord. Deze zoekopdrachten kunnen door mensen worden uitgevoerd die bekend zijn met het merk, maar ook door mensen die niet bekend zijn met het merk.

 

Hoe bouw je jouw brand?

Als je een bedrijf hebt, is het belangrijk om je merknaam te beschermen en op te bouwen. Je wilt niet dat iemand anders jouw naam (of merknaam) gebruikt of misbruikt voor hun eigen doeleinden. Een manier om dit te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je hoog scoort in de zoekresultaten wanneer mensen zoeken naar jouw merknaam. Dit noemen we “branded search”.
Hoe je een sterke branded search-strategie opzet, hangt af van het type bedrijf dat je hebt en de doelstellingen die je voor ogen hebt. Sommige bedrijven zullen ervoor kiezen om hun naam als zoekwoord te gebruiken, terwijl andere bedrijven er voor kiezen om op een prominente manier hun merknaam in hun website te verwerken.

Wanneer mensen jouw merknaam intypen in een zoekmachine, is het belangrijk dat ze relevante en nuttige informatie vinden. Dit betekent dat je inhoud moet maken rond jouw “brand” die is geoptimaliseerd voor zoekmachines en relevant is voor jouw doelgroep. Als je bijvoorbeeld een chocolade fabriek hebt, wil je misschien blogberichten schrijven over de nieuwste trends in de chocolade-industrie en hoe jouw producten met jouw merk inspelen op deze trends. Dit zorgt ervoor dat je merknaam hoog scoort in de zoekresultaten als mensen zoeken op jouw merk, maar het geeft ook mensen die jouw site bezoeken de informatie die ze nodig hebben.

Het opzetten van een sterke branded search-strategie kan een tijdrovend proces zijn, maar het is de moeite waard als je wilt dat jouw bedrijf groeit en succesvol is. 

Waarom is branding belangrijk?

Een merk is een belangrijk onderdeel van een bedrijf en het is cruciaal om een sterke band op te bouwen met je doelgroep. Een sterk merk zorgt ervoor dat mensen je bedrijf herkennen en er vertrouwen in hebben. Dit betekent dat ze meer geneigd zijn om jouw product of dienst te kopen.

Een branded search is een zoekopdracht die specifiek naar een merk, bedrijf of product gaat. Wanneer iemand online naar jouw merk zoekt, dan is dit dus een branded search. Het is belangrijk om goed te scoren in deze zoekopdrachten, want er is vaak al vertrouwen in het merk of bedrijf. Dat kan ervoor zorgen dat ze sneller besluiten om jouw product of dienst te kopen.

 

 

Branding op Social Media?

Wanneer je een bedrijf hebt, is het aanprijzen van je product of dienst op social media een geweldige manier om klanten bekend te maken met jouw producten omdat dit vaak erg visueel is. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je op social media gaat.

  • Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je bij het aanprijzen van je product of dienst duidelijk bent over wat je aanbiedt. Je wilt niet dat mensen teleurgesteld worden. Zorg ervoor dat je dus duidelijk maakt wat mensen kunnen verwachten als ze jouw product of dienst afnemen.
  • Ten tweede is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is voor het aanprijzen van je product of dienst. Als je weet wie je doelgroep is, dan weet je ook welke social media platformen zij gebruiken en hoe je hen het beste kunt bereiken. Het heeft geen zin om je product of dienst te proberen aan te prijzen op een social media platform waar niemand die je doelgroep is actief is.
  • Ten slotte moet je er ook rekening mee houden dat niet iedereen op social media net zo enthousiast is over jouw product of dienst als jij dat bent. Er zijn altijd mensen die negatieve dingen zullen zeggen over jouw product of dienst, en daar moet je mee leren omgaan. Zorg ervoor dat je niet gefrustreerd raakt door negatieve reacties, maar blijf positief.

Als mensen op social media bevalt wat je aanbiedt gaan ze vaak zoeken in de zoekmachines naar de producten/ diensten of het merk. En dan is de cirkel weer rond.

Social media branding

Tips en Tricks.

Het is belangrijk om te weten wat een branded search is, omdat het een krachtig marketinginstrument kan zijn. Een branded search is simpelweg een zoekopdracht die iemand uitvoert op zoekmachines zoals Google of Bing, waarbij ze jouw bedrijfsnaam of merknaam intypen. Dit kan manueel gebeuren, maar branded searches kunnen ook het resultaat zijn van iemand die jouw merknaam in een advertentie of op sociale media heeft gezien en besluit daar naar op zoek te gaan.

In sommige gevallen zal de persoon alleen jouw merknaam intypen en de zoekmachine zal diegene automatisch naar jou toe leiden. In andere gevallen moet de persoon wellicht wat meer woorden toevoegen aan hun branded search beter te richten, bijvoorbeeld “merk +kledingstuk” of “merk + schoenen”. Hoe dan ook, als mensen naar jou opzoek gaan via een branded search, is dat altijd een goed teken! Het betekent dat ze al bekend zijn met jouw merk en op zoek zijn naar meer informatie.

Dit is belangrijk omdat je erop kunt vertrouwen dat deze zoekers warm zijn in plaats van koud. In plaats van losse verkopen te maken aan mensen die nog nooit van jou hebben gehoord, maak je nu verkopen aan mensen die al geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Dit kan een groot verschil maken voor jouw bedrijf!

 

Hoe weet ik of ik branded searches krijg?

Om te achterhalen hoeveel branded searches je bedrijf krijgt, is het belangrijk om toegang te hebben tot goede Google Analytics-data en Google Search Console. Daar kun je zien welke zoekopdrachten bezoekers opleveren en waar ze vervolgens op jouw website landen.

Wat is tegenhanger van Branded Search?

De tegenhanger van branded search is non-branded search. Dit is een zoekopdracht die niet specifiek is gericht op het vinden van informatie over een bepaald bedrijf of merk. Maar meer een generieke zoekopdracht is zoals: “Overhemd met extra lange mouwen.”

Wat is dan het verschil tussen branded search en non-branded search?

Branded search is een zoekopdracht die specifiek is gericht op het vinden van informatie over een bepaald bedrijf of merk. Non-branded search is een zoekopdracht die niet specifiek is gericht op het vinden van informatie over een bepaald bedrijf of merk.

 

Hoe lang duurt het een merknaam op te bouwen?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type bedrijf, de doelgroep, de hoeveelheid tijd en middelen die je erin steekt, en natuurlijk het geluk. Het kan zeker helpen om een sterke merknaam te kiezen die gemakkelijk te onthouden is, relevant is voor je doelgroep en bijdraagt ​​aan je bedrijfsdoelstellingen. In de regel moet je 3-5 jaar uittrekken om een merknaam op te bouwen.

Branding tijdlijn

Conclusie: Heeft branding zin?

Ja, branding heeft zin. Een sterk merkbare naam helpt consumenten sneller jouw product of dienst te vinden wanneer ze ernaar zoeken. Bovendien geeft het je bedrijf een professionelere uitstraling en maakt het makkelijker om nieuwe klanten aan te trekken.

Branding centraal stellen

Wil je jouw website een SEO boost geven?
Neem contact op!

Een eerste blik op jouw website kost je niets en levert je zeker een paar nieuwe inzichten op.

Share This