Wat is een concurrentie analyse?
Concurrentie heeft meer invloed op jouw bedrijf dan aan de oppervlakte zichtbaar is. Achterhaal alle aspecten van jouw concurrentie en doe er jouw voordeel mee. Je kunt meer doen dan je denkt.
Last van Concurrentie?
Zoek je een manier om inzicht te krijgen in andere bedrijven? Wil je weten wat iedere andere concurrent goed doet, of waar zij zich wel en niet mee bezig houden? Op deze blog lees je alles over concurrentie analyses: ervaren we ze fysiek of online, en welke verschillen er nog meer zijn.
Vaak merken ondernemers wel dat ze last hebben van concurrentie maar weten ze niet waar dat vandaan komt. Fysieke bedrijven die in de buurt zitten kunnen ze vaak wel identificeren. Maar online concurrentie is een stuk lastiger te achterhalen. Dit kan per zoekopdracht in een zoekmachine al verschillen. Bijna zonder uitzondering komt de concurrentie die ze online hebben als een complete verrassing.
Wat is een concurrentie analyse?
Een concurrentieanalyse is een grondige analyse van je directe en indirecte concurrenten. Het doel ervan is inzicht te krijgen in hun strategieën, sterke en zwakke punten, met als doel te bepalen hoe jij je eigen bedrijf kan laten groeien door gebruik te maken van deze informatie.
Een goede concurrentieanalyse helpt je niet alleen bij het verbeteren van je eigen strategie, maar geeft ook inzicht in de markttrends en -ontwikkelingen. Op die manier kan je erachter komen wat er speelt in de branche waarin je opereert, en op welke manier jouw bedrijf zich hieraan kan aanpassen.
Wat kun je met een concurrentie analyse?
Een concurrentieanalyse kan helpen bij het bepalen van de sterke en zwakke punten van je bedrijf in vergelijking met je concurrenten. Het identificeert ook de kansen en bedreigingen die je bedrijf tegenkomt. De informatie die je verzamelt tijdens een concurrentieanalyse kan je helpen bij het maken van strategische beslissingen over hoe je je bedrijf verder wilt laten groeien. Ook kan een concurrentie analyse je informatie opleveren die in je blinde hoek zit. Vooral online concurrenten op jouw SEO activiteiten kunnen verrassend zijn. Zo kan een fabrikant of leverancier jouw grootste online concurrent zijn die heel veel bezoekers weg snoept.
Zo zet je een concurrentieanalyse op.
- Bepaal je doelstellingen voor de concurrentieanalyse. Bedenk welke informatie je nodig hebt om die doelstellingen te bereiken.
- Identificeer de belangrijkste concurrenten van je bedrijf. Dit kan eenvoudig door online research te doen of door naar brancheverenigingen te vragen.
- Verzamel informatie over elk van je bedrijven. Kijk naar hun websites, social media-accounts en andere online aanwezigheid. Probeer ook hun producten of diensten uit als dat mogelijk is.
- Bedenk hoe je de informatie die je hebt verzameld kunt gebruiken om strategische beslissingen te nemen over hoe je je bedrijf wilt laten groeien.
Hoeveel concurrentie heb ik van andere bedrijven?
Als je een bedrijf hebt, is het belangrijk om te weten hoeveel concurrentie je hebt. Je wilt niet dat je bedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf of dat je marktaandeel verliest. Concurrentieanalyse kan je helpen dit te voorkomen.
Concurrentieanalyse is het proces van het onderzoeken van andere bedrijven in jouw markt. Dit helpt je om te begrijpen wat zij aanbieden en welke strategieën zij gebruiken. Het kan ook helpen om te zien hoeveel concurrentie je precies hebt. Als je weet hoeveel concurrentie er is, kun je beter inspelen op hun bewegingen en jouw eigen strategie daarop aanpassen.
Het is belangrijk om regelmatig een concurrentieanalyse uit te voeren, omdat bedrijven snel kunnen veranderen. Wat vandaag werkt, kan morgen al achterhaald zijn. Door jouw markt constant in de gaten te houden, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je jouw bedrijf daarop aanpassen en snel inspelen op marktwerking.
Wat is indirecte concurrentie?
Indirecte concurrentie is de concurrentie die ontstaat tussen bedrijven die niet direct concurreren, maar wel in dezelfde markt opereren. Dit kan het geval zijn wanneer er verschillende bedrijven zijn die hetzelfde product of dezelfde dienst aanbieden, maar op een andere manier. Zo zal je zien dat als je producten verkoopt vaak de fabrikant als indirecte (online) concurrent vaak meer bezoekers krijgt op dezelfde zoekopdrachten in zoekmachines.
Voorbeelden van indirecte concurrentie zijn:
- Een supermarkt die verse groenten en fruit aanbiedt, zal indirect concurreren met een boerderij die dezelfde producten verkoopt.
- Een online retailer die kleding verkoopt, zal indirect concurreren met een fysieke kledingwinkel die dezelfde kleding verkoopt.
Wat kan ik leren van mijn concurrenten?
“Wat kan ik leren van mijn concurrenten?” is een veel gestelde vraag die je jezelf moet stellen voordat je een concurrerende analyse uitvoert. Het antwoord op deze vraag is namelijk bepalend voor het succes van je onderzoek. Als je weet waarom en hoe je concurrenten hun doelstellingen bereiken, kun je daarvan leren en jouw eigen strategie hierop aanpassen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat jij ook succesvol bent in het bereiken van jouw doelstellingen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt leren van je concurrenten.
Een van de belangrijkste is door naar hun strategieën te kijken.
- Wat voor soort strategieën gebruiken zij?
- Welke tactieken gebruiken zij?
- Welke kanalen gebruiken zij?
Als je weet hoe en waarom ze dit doen, kun je erachter komen of dit bij jou past.
Je kunt ook proberen hun succes te analyseren.
- Wat maakt hen succesvol?
- Is het iets in hun product, in hun aanpak of in hun visie?
Door dit te weten, kun je ervoor zorgen dat jij ook succesvol bent.
De voordelen van een concurrentie analyse voor jouw onderneming.
Een concurrentieanalyse is een krachtig marketinginstrument dat bedrijven kan helpen bij het bepalen van de sterkte en zwakte van hun concurrenten. Het kan ook worden gebruikt om te bepalen waar er mogelijkheden liggen voor jouw onderneming om marktaandeel te winnen. Concurrentieanalyses kunnen ook helpen bij het ontwikkelen van effectieve marketing- en verkoopstrategieën.
Waar is jouw concurrentie goed in?
Als je weet waar je concurrentie goed in is, kun je daarop inspelen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om beter te zijn in diezelfde dingen, of juist iets anders te doen waar zij minder goed in zijn. Een concurrentieanalyse kan je helpen hierachter te komen.
Waar is de concurrentie slecht in?
Zoals je net hebt gelezen, kun je hierop inspelen met jouw eigen bedrijf. Als een concurrentie slecht is in een bepaald gebied, kun jij dat gebied juist heel goed voor je laten werken. Daarbij moet je natuurlijk wel weten waarom ze juist slecht zijn en wat jij anders kan doen om het beter te doen.
Wat is de reputatie van je concurrent?
Je reputatie als bedrijf is erg belangrijk. Mensen die minder goede ervaringen hebben met bijvoorbeeld een andere winkel, zullen daar nooit meer naartoe willen gaan. Je moet er dus altijd voor zorg dragen dat je reputatie goed blijft en mensen aan je gaat binden. Echter niet alleen jij moet dit voor je laten werken, maar ook je concurrentie. Als zij een slechte reputatie hebben, kun jij daar juist gebruik van maken door het beter te doen dan zij.
Hoeveel marktaandeel heeft de concurrent?
Hoeveel marktaandeel je concurrent heeft, is erg belangrijk om te weten. Als ze bijvoorbeeld heel veel marktaandeel hebben, betekent dat dat ze heel erg populair zijn en veel mensen naar hen toe gaan. Je kunt hierdoor inspelen door juist een andere doelgroep aan te spreken of iets unieks aan te bieden wat zij niet hebben.
Conclusie; wat is een concurrentie analyse:
Een concurrentieanalyse is een strategische planningstool die bedrijven gebruiken om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van hun concurrenten. Het kan ook helpen bij het bepalen van de beste manier om toegevoegde waarde te leveren aan klanten. Vraag je vooral af waarom de dingen die je tegenkomt in de analyse zo zijn. Alleen dan kun je werken aan een plan de concurrentie achter je te laten.
Wil je jouw website een SEO boost geven?
Neem contact op!
Een eerste blik op jouw website kost je niets en levert je zeker een paar nieuwe inzichten op.