Een zoekwoordenonderzoek: Wat is het?

 

Een zoekwoordenonderzoek is een veelgebruikte methode om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van je doelgroep. Misschien wil je weten of een bepaald zoekwoord goed geschikt is voor jouw product of dienst. Of wil je weten wat de meest gebruikte woorden zijn waar jouw concurrent in de zoekmachines staat? Een zoekwoordenonderzoek helpt je hierbij.

 

Wat is zoekwoordonderzoek?

Een zoekwoordonderzoek is een onderzoeksmethode die wordt gebruikt om de juiste zoekwoorden te selecteren voor een website of webpagina. Een zoekwoordonderzoek is belangrijk omdat het kan helpen bepalen welke zoekwoorden je moet gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw website of webpagina hoog tussen de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen deze woorden of zinsdelen intypen in een zoekmachine.

Zoekwoorden: wat zijn ze?

Zoekwoorden zijn de woorden en termen die mensen gebruiken in zoekmachines om naar specifieke content te zoeken. Ze kunnen één of meerdere woorden bevatten, afhankelijk van hoe specifiek de gebruiker wil zoeken. Het is belangrijk om relevante en populaire zoekwoorden te gebruiken in je content, zodat mensen je gemakkelijker kunnen vinden wanneer ze ernaar zoeken.

Er zijn verschillende manieren waarop je relevante zoekwoorden voor je content kan vinden. Eén methode is door simpelweg te kijken naar wat anderen over hetzelfde onderwerp schrijven. Kijk naar welke woorden en termen ze gebruiken en probeer deze in je eigen content toe te passen. Je kunt ook online tools gebruiken, zoals Google AdWords Keyword Planner of Moz Keyword Explorer, om populaire zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw onderwerp.

zoekwoordonderzoek is eenvoudigweg het proces van het identificeren van relevante zoekwoorden die gebruikers kunnen gebruiken om naar content op je website te zoeken. Deze woorden en termen kunnen worden gebruikt in verschillende delen van je website, zoals in de titel, beschrijving, metatags en inhoud. Door relevante zoekwoorden te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen deze woorden of termen intypen in een zoekmachine. Dit kan leiden tot meer verkeer op je website en mogelijk zelfs tot meer conversies.

Waarom is een zoekwoordenonderzoek belangrijk?

Een zoekwoordenonderzoek is een belangrijk onderdeel van SEO omdat het je helpt bij het bepalen welke woorden en zinnen potentiële klanten gebruiken op zoekmachines. Als je weet welke woorden en zinnen mensen gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je content beter afgestemd is op wat ze willen lezen of zien. Dit kan leiden tot meer verkeer naar jouw website of blog, en uiteindelijk meer klanten.

 

Hoe wordt het uitgevoerd?

Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek is niet moeilijk, maar het kost wel tijd. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar ik ga hier in op de meest gangbare methode. Zoekwoordenonderzoek bestaat uit het bepalen van de juiste zoekwoorden/zoektermen die gebruikers gebruiken als ze naar producten of diensten op zoek zijn die jij aanbiedt. Deze woorden kunnen dan vervolgens gebruikt worden om je website, blog of social media kanalen beter vindbaar te maken. Dit doe je door deze woorden te gebruiken in je content en/of advertenties.

Er zijn diverse tools die je kunt gebruiken om relevante zoekwoorden te vinden. Eén van de bekendste is Google Adwords Keyword Planner. Hiermee kun je onder andere controleren hoeveel keer een bepaald woord of term per maand gezocht wordt (zogeheten ‘zoekvolume’). Ook is het mogelijk om te zien welke woorden/termen er gerelateerd zijn aan een bepaald woord of term. Dit kan heel goed van pas komen, want wanneer je jouw site gaat optimaliseren voor één bepaald zoekwoord, is het slim om ook de relevante zoektermen mee te nemen. Deze woorden en termen kun je dan weer doorzoeken in Google Adwords Keyword Planner om zo het juiste zoekvolume en de juiste relevantie te bepalen.

Naast Google Adwords Keyword Planner zijn er nog diverse andere tools die je kunt gebruiken. Zoals: https://keywordtool.io/

Zoals je al snel merkt bestaat er dus geen tool die ‘alles’ doet wat je nodig hebt bij het uitvoeren van een goed zoekwoordenonderzoek. In plaats daarvan zal je eigenlijk altijd verschillende tools moeten gebruiken om zo tot een goed resultaat te komen.

Onderzoek naar keywords

Wat is belangrijk bij een goed zoekwoordenonderzoek?

Er zijn verschillende belangrijke criteria waaraan een goede zoekterm moet voldoen:

  • Zoekvolume : Hoeveel mensen per maand zoekt er op deze term? Dit kan je nagaan met Google Adwords Keyword Planner. Een hoog zoekvolume betekent dat er veel mensen op het woord of de term zoeken, maar dat kan dus ook betekenen dat er veel concurrentie is. Als je weinig budget hebt of op korte termijn wilt groeien, is het verstandig om hiermee rekening te houden. Je wilt wel snel groeien met je bedrijf, maar als je einddoel bereikbaar is, wil je wel genoeg budget en tijd over houden voor andere zaken.
  • Relevantie : Een zoekterm is relevant als het woord of de term past bij wat je aanbiedt. Als mensen op een bepaald woord of term zoeken en jij niet kunt leveren wat ze zoeken, zijn ze teleurgesteld. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je bedrijf. Daarom is het verstandig om relevante woorden en termen te gebruiken in je content en/of advertenties. Je wilt dat mensen klikken op je website, maar je wilt ook dat ze blijven hangen en dat ze weer terugkomen.
  • Concurrentie : Hoeveel concurrentie is er? Als een bepaald woord of term veel gezocht wordt, maar er weinig concurrentie is, is dit een goede keuze. Dit betekent dat er weinig bedrijven zijn die proberen om hoog te scoren met deze term. Dit maakt het voor jou een stuk makkelijker om hoog te scoren met je website en/of advertentie.
  • Moeilijkheid : Hoe moeilijk (of makkelijk) het is om op een zoekwoord te ranken. Een zoekwoord dat gebruikt wordt door veel websites die veel ouder zijn, meer autoriteit hebben en meer content over het thema zullen moeilijker te verslaan zijn als je je richt op een bepaald zoekwoord.
Zoekwoorden

Wat kan je ermee doen?

Met een zoekwoordenonderzoek kun je dus achterhalen welke woorden en termen mensen gebruiken als ze online naar iets zoeken. Het zoekwoordenonderzoek laat vooral zien waar de kansen liggen met betrekking tot zoekwoorden om content te maken die ook daadwerkelijk gevonden wordt. Dit is handig om te weten, omdat je hiermee je website, webwinkel of blog kunt optimaliseren voor deze zoekwoorden. Zo kom je hoger in Google te staan en maak je het makkelijker voor potentiële klanten of bezoekers om jouw bedrijf of website te vinden.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van zoekwoordenonderzoek?

Voor- en nadelen van zoekwoordonderzoek kunnen sterk variëren, afhankelijk van het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt. In sommige gevallen kan het uitvoeren van een goed zoekwoordenonderzoek leiden tot een aanzienlijke toename in verkeer en conversies, terwijl in andere gevallen de resultaten teleurstellend kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen van zoekwoordonderzoek te overwegen voordat je besluit om ermee te beginnen.

Voor- en nadelen keywordonderzoek

Voordelen:

  • Zoekwoordonderzoek kan helpen bij het bepalen welke woorden of termen potentiële klanten gebruiken als ze op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt. Dit inzicht kan helpen bij het bepalen van welke woorden je moet targetten met je SEO inspanningen, zodat je beter gevonden wordt door je doelgroep.
  • Zoekwoordonderzoek kan ook helpen bij het identificeren van nieuwe zoekwoorden of zoekwoordvarianten die je misschien nog niet eerder had overwogen of gevonden. Dit kan leiden tot een toename in het verkeer naar je website en uiteindelijk tot meer conversies.
  • Het uitvoeren van een goed zoekwoordonderzoek kan ervoor zorgen dat je meer gericht verkeer naar je website krijgt, omdat je beter bent afgestemd op de behoeften van je doelgroep. Dit soort verkeer is vaak meer waarschijnlijk om te converteren, omdat de bezoekers al geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt.
  • Zoekwoordonderzoek kan helpen bij het bepalen welke onderwerpen populair zijn onder je doelgroep, zodat je hiermee rekening kunt houden bij het maken van nieuwe content. Deze content kan ervoor zorgen dat je meer verkeer naar je website krijgt, omdat mensen die op zoek zijn naar dit soort informatie waarschijnlijk jouw site zullen bezoeken in plaats van die van een concurrent.

FAQ: Veel gestelde vragen over zoekwoorden en een zoekwoordenonderzoek.

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?

Je kunt zoekwoordenonderzoek op verschillende manieren doen. Een manier is door gebruik te maken van Google AdWords Keyword Planner. Hiermee kun je onder andere zien hoeveel keer per maand bepaalde woorden of woordcombinaties worden gezocht.

Een andere manier om zoekwoordenonderzoek te doen, is door Google Trends te gebruiken. Dit kan je een idee geven van hoe populair bepaalde zoekwoorden zijn en hoe ze in de loop van de tijd trending zijn geweest.

Je kunt ook tools zoals Ubersuggest en Semrush gebruiken om zoekwoordenonderzoek te doen. Deze tools geven je ideeën voor zoekwoorden die je dan weer in je blogpost kunt gebruiken.

Welke zoekwoorden moet ik gebruiken?

Het is belangrijk om de juiste zoekwoorden te kiezen: niet te algemeen (dan scoor je minder goed in de zoekresultaten), maar ook niet te specifiek (dan zoeken er te weinig mensen op). Je wilt dat mensen jouw site vinden wanneer ze op zoek zijn naar iets wat jij aanbiedt.

Een goede plek om te beginnen is door jezelf af te vragen wat iemand zou intypen in een zoekmachine als ze op zoek zijn naar jouw product of dienst. Voer vervolgens die woorden in Google in en kijk naar de suggesties die Google geeft. Dit kan je helpen bedenken welke andere (gerelateerde) zoekwoorden relevant zijn.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de zoekwoorden die je concurrenten gebruiken. Welke woorden zetten zij op hun website en in hun advertenties? Dit kan je helpen bepalen welke woorden jij ook zou moet gebruiken.

Hoe lang duurt een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek neemt over het algemeen enige tijd in beslag, omdat er veel verschillende zoekwoorden onderzocht moeten worden en er een uitgebreid rapport met alle bevindingen opgesteld moet worden. Hoe uitgebreider je dit doet, hoe meer inzicht je krijgt in het zoekgedrag van jouw doelgroep. Maar dit kost dan ook weer meer tijd.

Hoe vind je relevante zoekwoorden?

Één van de manieren is door simpelweg te Googlen. Probeer bijvoorbeeld eens verschillende variaties van een bepaald onderwerp in de zoekmachine in te typen, en kijk welke resultaten er bovenaan staan. De kans is groot dat deze pagina’s relevant zijn voor jouw onderwerp, en dus ook interessant zijn voor jouw doelgroep.

Er zijn ook speciale tools die je kunt gebruiken om relevante zoekwoorden te vinden. Google’s AdWords Keyword Planner is hier eentje van. Met deze tool kun je niet alleen zoekwoorden opzoeken, maar ook zien hoe vaak mensen die zoekwoorden intypen en hoeveel concurrentie er is voor bepaalde woorden of uitdrukkingen.

Hoeveel kost een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek is een belangrijk onderdeel van SEO en kan helpen bepalen welke zoekwoorden uw doelgroep gebruikt. Het is echter niet gratis. Een goed zoekwoordenonderzoek kan enkele honderden tot duizenden euros kosten, afhankelijk van de grootte van jouw website en het aantal zoekwoorden dat je wilt targetten. Seolo biedt al een zoekwoordenondezoek aan voor €500,-

Wat is het verschil tussen een zoekwoord en een zoekopdracht?

Een zoekwoord is een algemene term die wordt gebruikt om een bepaalde product of dienst te beschrijven. Een zoekopdracht daarentegen, is de specifieke woordcombinatie of zin die ingevoerd wordt in een zoekmachine om naar iets specifieks te zoeken. Zoekwoordonderzoek is dan ook het proces waarbij er gekeken wordt naar welke woordcombinaties of zinnen mensen gebruiken als ze online iets zoeken.

Wat zijn negatieve zoekwoorden?

Negatieve zoekwoorden zijn woorden of uitdrukkingen waarop je niet wilt dat jouw advertentie of website getoond wordt. Ze helpen ervoor te zorgen dat uw advertentie niet wordt weergegeven voor ongewenste zoekopdrachten.

Wanneer moet je een zoekwoordonderzoek doen?

Als je een nieuwe website of blog lanceert, is het belangrijk om te weten welke woorden en uitdrukkingen mensen gebruiken als ze online zoeken. Dit helpt je om de juiste content te creëren en ervoor te zorgen dat je website of blog goed vindbaar is in zoekmachines. Bovendien kun je met behulp van zoekwoordonderzoek ook bepalen welke advertenties voor jouw doelgroep interessant zijn. Het juiste tijdstip om een zoekwoordonderzoek te doen is dus voordat je begint met het schrijven van content en advertenties.

Wat zijn brede zoekwoorden?

Brede zoekwoorden zijn zoekwoorden die heel vaak worden gezocht, maar die niet erg specifiek zijn. Dit soort zoekwoorden kunnen goed werken voor algemene informatieve sites of bedrijven, maar ze zullen in de regel niet helpen om je site te laten ranken voor een bepaald product of dienst. Bovendien is de kans dat iemand niet de aansluiting vindt met de zoekopdracht met brede zoekwoorden een stuk groter.

Conclusie: Zoekwoordenonderzoek

Wanneer we het hebben over zoekwoordenonderzoek, bedoelen we meestal het uitvoeren van een zoekwoordanalyse. Dit is de basis voor een effectieve SEO strategie. Zoekwoordonderzoek geeft inzicht in de terminologie die jouw doelgroep gebruikt bij het online zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt. Door middel van zoekwoordonderzoek krijg je inzicht in de zoekopdrachten die mensen ing even, welke woordcombinaties ze gebruiken en hoeveel concurrentie er is voor bepaalde termen.

Onderzoek voor SEO

Wil je jouw website een SEO boost geven?
Neem contact op!

Een eerste blik op jouw website kost je niets en levert je zeker een paar nieuwe inzichten op.

Share This